atgal į sąrašą

MEDUOLINIAI SAUSAINIAI

Artėjant rudeniui, o ypač – šaltam metui, daugelio namai
pakvimpa meduoliniais sausainiais. Jie dažnai kepami Kalėdoms.
Meduoliniai sausainiai suteikia galimybę išlaisvinti savo
kūrybiškumą dekoruojant juos glajumi, be to, pasižymi ilgu
galiojimo laiku.
Vieni iš populiariausių meduolinių sausainių – lietuviško tautinio
paveldo dalis, kiekvienam lietuviui gerai pažįstami „grybukai“,
kurie pirmiausia asocijuojasi su vestuvėmis ar kitomis svarbiomis
šeimos šventėmis. Ruda šokoladinė kepurėlė ir baltas cukrinis
kotelio glajus, apliejami ant iškepto meduolio, – tikras baravykas!
Išvaizdūs meduoliniai sausainiai sukurs šventinę nuotaiką ant bet
kokio stalo. Naudojant natūralius produktus, kepiniai būna
skanūs, kvapnūs ir ilgai išsilaiko neprarasadami savo skoninių
savybių. Be to, meduoliniai sausainiai ne tik puikus skanumynas,
bet ir unikalus papuošimas, pavyzdžiui, kalėdinei eglutei.
Meduolinis sausainis gali būti ir kitokios formos, pavyzdžiui,
namelis. Norintiems pasigaminti tokių sausainių namuose
prireiks 3 kiaušinių, pusės stiklinės cukraus, 100 gramų sviesto,
200 gramų medaus, 600 gramų miltų, dviejų arbatinių šaukštelių
kepimo miltelių, cinamono, meduoliams skirtų prieskonių.
Papuošimui reikia 100 gramų šokolado, 2 šaukštų pieno, 2
kiaušinių baltymų, 3 stiklinių cukraus pudros. Medų, cukrų ir
sviestą šildykite puodelyje, kol susidarys vientisa masė. Ją
atvėsinę, įmaišykite kiaušinius ir su kepimo milteliais bei
prieskoniais sumaišytus miltus. Išminkykite tešlą ir iškočiokite
maždaug 7 mm storio lakštą. Pagal iš anksto paruoštas įvairias
formeles (avinėliai, angeliukai, eglutės, žvaigždutės ir t. t.)
išspauskite sausainius. Juos kepkite kepimo popieriumi išklotoje
skardoje 170 laipsnių temperatūros orkaitėje. Prieš pat šventes
meduoliukus reikia papuošti piene ištirpintu šokoladu ir baltymų
glajumi. Glajų galima nudažyti natūraliomis priemonėmis: mėtų
sirupu, burokėlių, aronijų, šaltalankių sultimis, taip suteikiant
gaminiui dar daugiau žaismingumo.

Kontaktai

Nuotraukos