Pažintinė programa „Šermukšnių vyno gamyba pagal Vin de Garage filosofiją“
Ekskursija po sodą
Pasivaikščiojimas po didelį šermukšnių, putinų bei šeivamedžių sodą, kuriame auga apie 1500 penkiolikos skirtingų rūšių šermukšnių medžių, beveik 1000 putinų krūmų bei 800 šeivamedžių krūmų. Gegužės ir birželio mėnesiais galima pasigėrėti tūkstančiais žydinčių žiedų, o rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais paragauti uogų, iš kurių daromas GERŲ METŲ vynas.
GERŲ METŲ sodas prasidėjo nuo vieno pirmojo šermukšnio, kuri vyndarių šeima, kaip liaudies išmintis pataria, pasisodino prie kiemo vartų visokioms negandoms sulaikyti, kad į šeimos namus nepatektų. Paragavus, pajautus, paglosčius medį ir paragavus vaisių, ir kilo noras dalintis mitine šermukšnio galia.
Šermukšnis – stebuklingas medis, apgaubtas magijos galia, gyduolių gerbiamas, senolių mylimas. Tikima, kad jis saugo namus nuo pikto, suteikia ramybę. Jau nuo seno šermukšnis minimas kaip sėkmės ir vaisingumo simbolis.
Susipažinimas su vyno gamyba
GERŲ METŲ vyninės aplankymas, kur vyndariai papasakos apie vyno gamybos procesą, technologijas ir kitas vyno gamybos subtilybes, o gal net ir paragauti visai šviežio vyno tiesiai iš talpų, kuriose jis yra brandinamas.
GERŲ METŲ ūkyje auga 15 skirtingų šermukšnių veislių, kurių vaisiai skiriasi spalva (visa paletė nuo ryškiai oranžinės iki beveik juodos), skoniu ir charakteriu. Todėl ir GERŲ METŲ vynai, nors visi yra išskirtinai tik iš šermukšnių, be jokių kitų vaisių ar uogų, yra labai skirtingų spalvų (šviesus baltasis, rožinis, oranžinis, gintarinis, raudonasis, purpurinis) ir itin skirtingų išraiškingų skonių.
Vynų pristatymas ir degustacija
Pristatymo metu vyndarių šeimos pasakojimas apie sodo ir vyninės istoriją, įdomius faktus apie auginamas uogas, vyno gamybą ir ragaujamų vynų subtilybes. Degustacijos metu pateikiami 6 skirtingų spalvų, skonių bei aromatų vynai, derinant juos prie įvairių užkandžių. Degustuojami ne tik GERŲ METŲ vynai, tačiau ir rinktiniai Lietuvos ūkininkų sūriai bei natūralūs rankų darbo ėrienos ir vištienos kepenėlių paštetai.
Vynų pristatymas ir degustacija
Pristatymo metu vyndarių šeimos pasakojimas apie sodo ir vyninės istoriją, įdomius faktus apie auginamas uogas, vyno gamybą ir ragaujamų vynų subtilybes. Degustacijos metu pateikiami 6 skirtingų spalvų, skonių bei aromatų vynai, derinant juos prie įvairių užkandžių. Degustuojami ne tik GERŲ METŲ vynai, tačiau ir rinktiniai Lietuvos ūkininkų sūriai bei natūralūs rankų darbo ėrienos ir vištienos kepenėlių paštetai. Visi vynai yra gaminami tik iš šermukšnių, nepridedant jokių kitų vaisių ar uogų, tačiau jų skoniai yra labai skirtingi priklausomai nuo to, kokios veislės uogos yra naudojamos. Šermukšnių vynai yra “vyniški” vynai – juos ragaujant, kaip ir vynuogių vynuose, skleidžiasi įvairiausi aromatai bei skoniai, o brandinant su ąžuolu arba ąžuolo statinėse jie įgauna papildomų aromatų, skonio niuansų ir gylio. Šermukšniai, kaip vynuogės, pasižymi taninų gausa, todėl, priklausomai nuo vyno rūšies, galima jausti stipresnius ar švelnesnius taninus, puikiai papildančius skonio paletę. Mėgaukitės gero vyno taure, pajauskite mitinę šermukšnio galią ir prisiminkite savo gerus metus.
Šeimininkų vaišės
Pasirinkus ilgąją pažintinę programą, pateikiamas lauke kazane pagamintas ėrienos plovas su šermukšnių vyno taure bei naminis desertas su kava ir arbata.
Kontaktai
Kun. A. Dzekano g. 1A, Ponasų km, 15111 Vilniaus r. sav., Lietuva
+370 698 27592
info@gerimetai.lt