atgal į sąrašą

LEDINUKAI GAIDELIAI

Gaidžio formos ledinukai yra tapę daugelio iš mūsų saldžiausiu
vaikystės prisiminimu. Ledinuko forma ir pagaliukas – didžiausias
įdomumas, o visa kita be galo paprasta. Tokie saldainiai gaminami
su specialiomis metalinėmis formomis (iš vaikystės prisimenamos
žuvytės, gaideliai, zuikučiai), į kurias patogu supilti karamelę ir
įstatyti pagaliuką. Saldainių gaminimo procesas iš tiesų labai
paprastas. Tinkamomis proporcijomis reikia sumaišyti šaukštą
cukraus, šlakelį vandens ir šią masę kaitinti virš ugnies, kol ji įgaus
rusvą atspalvį. Cukrus – pagrindinis visų saldumynų komponentas,
karamelės, irisų, cukraus pastos, cukraus putėsių paslaptis –
pasikeitusios cukraus savybės jį kaitinant.
Verdant cukraus tirpalą svarbu nustatyti reikiamą temperatūrą,
kad išeitų norimos konsistencijos sirupas. Profesionalūs
konditeriai pataria, kokiame karštyje reikia virti cukrų. Norite
tučtuojau išbandyti naujus saldainių receptus, bet neturite
specialaus termometro? Galite nesunkiai nustatyti sirupo
temperatūrą panaudodami šaltą vandenį: į ledinį vandenį
įlašinkite kelis verdamo sirupo lašelius ir, tarp pirštų iš jų sukdami
rutuliuką, nustatysite gaminio stadiją.
Sumanius pasigaminti ledinukų savarankiškai, reikėtų pasiruošti
saldžios karamelės. Ją galima virti iš miltelinio cukraus, vandens
(santykis trys su vienu), poros šaukštų medaus ar klevų sirupo. Jei
norite, vandenį galima keisti patinkančiomis sultimis – taip
pakeisite ledinuko skonį ir spalvą. Galite nesilaikyti originalaus
recepto ir, įmaišę grietinėlės arba pieno, pasigaminti pieniškos
karamelės. Galite pagardinti šlakeliu citrinų sulčių, jei mėgstate –
vanile ar kvapnia esencija. Vienu kartu virkite tiek karamelės, kiek
iš karto supilstysite į formeles, nes ji greitai stingsta. Kaitinkite
cukrų, vandenį ir medų storadugniame puode, nepamirškite
nuolat maišyti. Kaitinti reikia ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol
cukrus visiškai ištirps ir masė ims burbuliuoti. Tada supilkite
citrinų sultis, prieskonius, pakaitinkite dar keletą minučių,
priklausomai nuo to, kokių ledinukų norite, – kuo ilgiau kaitinsite,
tuo sodresnio skonio bus cukrus. Masę supilstykite į formeles,
įdėkite pagaliukus. Palikite ledinukus atvėsti.

Kontaktai

Nuotraukos